FSCC 22000 wydaje nową wersję 5

Poprzez przyjęcie nowej struktury wysokiego poziomu ISO 22000, FSCC 22000 wersja 5 umożliwia łatwą integrację z innymi systemami zarządzania.

06 czerwca 2019 r

 

Certyfikat systemu bezpieczeństwa żywności Fundacji 22000 wersja 5, uznany system zarządzania żywnością GFSI, został wydany 3 czerwca 2019 r., Audyty wg nowych wymagań rozpoczną się między 1 stycznia a 31 grudnia 2020 r.


Lloyd's Register (LR) współpracuje z ponad 35 000 klientów w sektorze żywności i napojów i uznaje, że wraz z rosnącym poziomem globalizacji i złożonością łańcuchów dostaw, posiadanie odpowiednich systemów bezpieczeństwa żywności - sprawdzonych przez renomowaną organizację o globalnym zasięgu - ma kluczowe znaczenie. Akredytowane systemy, takie jak FSSC 22000, mogą pomóc chronić reputację firm, jak również ich klientów.


Opracowanie wersji 5 uwzględnia wydanie nowej normy ISO 22000 obejmującej ciągłe ulepszanie w ramach systemu zarządzania. Umożliwia to organizacjom integrację ich systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności z innymi systemami zarządzania takimi jak najpopularniejsze ISO 9001 (jakość), ISO 14001 (ochrona środowiska) czy ISO 45001 (BHP) i inne.


Zgodnie ze zmianami w innych normach ISO, nowa wersja ISO 22000 jest również standardem opartym na ryzyku. Norma rozróżni ryzyko na poziomie operacyjnym l (poprzez podejście Analizy Krytycznego Punktu Kontroli Zagrożeń (HACCP)), a także na poziomie strategicznym systemu zarządzania i jego zdolności do osiągnięcia określonych celów.


Standard konsekwentnie rozróżnia dwa cykle Plan-Do-Check-Act (PDCA). Pierwszy odnosi się do systemu zarządzania jako całości, a drugi do odnosi się do operacji opisanych w klauzuli 8, które jednocześnie obejmują zasady HACCP. 


FSSC, która wydaje ponad 19 000 certyfikatów na całym świecie, opracowało wersję 5 z przedstawicielami jednostek certyfikujących, jednostek akredytujących, organizacji szkoleniowych i przedstawicieli przemysłu spożywczego. Kolejnym wielkim dodatkiem do programu są licencjonowane organizacje szkoleniowe FSSC 22000, których celem jest zapewnienie ulepszonych, przejrzystych wymagań.


Więcej informacji na temat szerokiej gamy usług zapewnienia bezpieczeństwa żywności LR można znaleźć tutaj. www.lr.org/pl