Światowy standard bezpieczeństwa żywności BRC wersja 8 zwiększa bezpieczeństwo łańcucha dostaw żywności

Dnia 1 sierpnia 2018 roku opublikowano nową, 8. wersję światowego standardu bezpieczeństwa żywności BRC (BRC 8). Standard ten wyznacza ramy zarządzania bezpieczeństwem, integralnością, zgodnością z przepisami i jakością produktów w branży produkcji przemysłowej, przetwórstwa i pakowania żywności. 

Wymóg zachowania zgodności z zapisami nowej wersji standardu obowiązywać będzie od dnia 1 lutego 2019.

Kluczowe zmiany / najważniejsze ustalenia

  • Promowanie kultury bezpieczeństwa żywności
  • Rozszerzenie zakresu wymagań w zakresie monitorowania środowiska 
  • Wspieranie zakładów w dalszym rozwoju systemów bezpieczeństwa i ochrony żywności 
  • Zwiększenie przejrzystości wymagań obowiązujących w strefach produkcyjnych wysokiego ryzyka 
  • Zwiększenie przejrzystości wymagań dla producentów karmy dla zwierząt
  • Umożliwienie globalnego zastosowania i zachowanie zgodności z wymaganiami GFSI 

Jak możemy pomóc

Jako oficjalny organ certyfikujący BRC wiemy, że uzyskanie certyfikatu BRC 8 świadczy o zaangażowaniu w kwestię bezpieczeństwa żywności, wzbudza zaufanie zainteresowanych stron i stanowi wymóg w procesie weryfikacji dostawców regularnie stosowanym przez organizacje.

Aby pomóc Ci zrozumieć, jakie zmiany wprowadzono i jakie działania należy w związku z tym podjąć, przygotowaliśmy dla Ciebie szereg szkoleń, które prowadzą nasi certyfikowani trenerzy i audytorzy wiodący w zakresie bezpieczeństwa żywności :

  • Seria webinarów – pomogą Ci zrozumieć, jakie zmiany wprowadzono i co oznaczają one dla Twojej organizacji 
  • Szkolenia z zakresu zmian w BRC 8 (i IFS Food 6.1) – jednodniowe warsztaty, na których omówienie wprowadzonych zmian zostanie poparte ćwiczeniami i pytaniami do naszego eksperta, co pomoże sporządzić plan wdrożenia BRC 8. Przybliżone też zostaną różnice w porównaniu z nowym wydaniem drugiego najpopularniejszego standardu bezpieczeństwa żywności – IFS Food wydanie 6.1 - Dowiedz się więcej
  • Szkolenie dla audytorów wewnętrznych bezpieczeństwa żywności wg wymagań GFSI, w tym BRC 8 - Dowiedz się więcej
  • Analiza luk – jednodniowa wizyta w zakładzie jednego z naszych trenerów, który przyjrzy się operacjom prowadzonym i wskaże obszary wymagające poprawy, aby zapewnić pomyślny przebieg audytu BRC 8.
  • Szkolenia dedykowane – wprowadzające i doskonalące – praktyczne warsztaty które przeprowadzimy u Państwa w firmie

Dlaczego warto wybrać Lloyd’s Register?

  • Jako zespół ekspertów technicznych działamy pragmatycznie i starannie. Dysponujemy globalną siecią auditorów BRC, co oznacza, że jesteśmy w stanie przeprowadzić dla Ciebie audyt bez względu na czas i miejsce
  • Jesteśmy oficjalnym organem certyfikującym BRC i wyróżnia nas dogłębna znajomość standardu
  • Jeżeli Twój zakład nie jest gotowy na zmiany, mamy dla Ciebie szeroki wybór usług szkoleniowych i informacyjnych, które pomogą Ci podjąć odpowiednie działania
  • Oferujemy pełen zakres usług, w tym możliwość łączenia audytów, co pozwala zaoszczędzić czas, wysiłek i pieniądze
  • Jako nasz klient możesz liczyć na najwyższą jakość obsługi przez specjalistów, którzy zawsze są do Twojej dyspozycji

Aby uzyskać więcej informacji na temat naszych usług w zakresie BRC 8, zapraszamy do kontaktu z naszym biurem: tel 58 555 75 00 lub lrqa@lrqa.pl